Ники Галенов и Християн Драгошинов - Крис разказват за читателите на sport.btv.bg що е то маунтинборд и има ли почва у нас.

Срещнахме се с двамата ентусиасти, за да ни запознаят с този екстремен спорт, който се смята за най-бързо развиващият се в световен мащаб. Ники смята, че до 10 години може да стане и олимпийска дисциплина!

За мен, като някой, който за пръв път се докосва до маунтинборда, това е офроуд скейтборд. Двамата специалисти се съгласиха с определението, което изникна първо в главата ми, но допълниха информацията:

 

МАУНТИНБОРД?!

Крис: Маунтинбордът е многофункционално средство за придвижване по разнообразни терени, защото всеки може да си кара по начин, който му харесва – можеш да караш в гора, на трева, по асфалт,  по паваж, можеш да го караш с кайт, можеш да се теглиш с джип, с мотор. В тази дъска се комбинират много спортове – сноуборд, скейтборд, уейкборд, кайстърф.

Ники: Образно казано, маунтинбордът е скейтборд с големи, помпащи се колела и страпове.

Крис: Приликите с останалите спортове на борд е, че е дъска на колелца, която се кара по един и същи начин. Заставаш, избираш си кой ти е водещият крак, а позициите са две – гуфи и стандартно -  те са постановени от сноуборда. Кара се по същия начин като сноуборд и скейтборд – започва се от коленете и се завършва с раменете.

 

ДА ЗАПОЧВАМЕ!

Крис: Винаги маунтинбордът може да ти е първия борд, не е задължително да си карал нещо преди това.

Ники: Аз ще ви разкажа един случай. Бяхме излезли да караме, едно от първите ни карания, около 7-8 човека – все сноубордисти, не се бяха качвали на маунтинборд. С тях имаше и едно момче, което е цирков акробат - никога не е карало каквото и да е. Всички сноубордисти падаха като гъби, а това момче от цирка имаше такова усещане за баланс... стъпи на дъската и я подкара. НЕ трябва да си карал някакви неща, но са в плюс, естествено.

Крис: Хубавото тук е, че е с много широки гуми, дъската общо взето е стабилна и за един два дни можеш да започнеш да го караш.

 

КЪДЕ?

Ники: В София основно караме на Княжево, на Витоша, на Офелиите, по парковете – Южния, Западния.

Крис: Може да се кара навсякъде. Зависи от стила, в който искаш да караш – дали харесваш туринг, фрирайд, слалом... можеш да практикуваш всички с маунтинборда. Всеки намира себе си чрез дъската, всеки си налага своя стил.

 

А ТРАВМИТЕ?

Крис: Не трябва да се пропуска протекцията. Най-краткият ми съвет е да сте винаги с каска, защото на главата травмите са много лоши. Да, може да се счупи ръка, китка, ключица – това са най-честите травми от маунтинборд, както и при сноуборда, но те заздравяват. Все пак обаче сме взели нужните мерки, ходим си като гладиатори, колкото и смешно да изглежда. Има си протектори, използваме такива за мотокрос, за сноуборд, за скейт... всякакъв тип протекция. Дори аз на състезания карам с фулфейс каска, защото когато паднеш, не падаш на сняг, а на много твърда повърхност.

 

ЦЕНАТА

Ники: Дори да ти дадат борд под наем той ще е базов модел, който може да ти даде някаква основа, но ако решиш да караш сериозно, ако ти хареса, трябва да си купиш един борд. Цената е между 300 и 1300 лева.

Крис: Няма никакъв проблем, който иска да опита да дойде при нас, да му дадем да пробва и ако реши да се занимава, да му дадем съвет какво да си купи, защото има страхотни глупости на пазара, които няма да му вършат никаква работа, а само ще си даде парите.

 

СЪС СПИРАЧКА? БЕЗ СПИРАЧКА?

Ники: Спирачка може да се сложи на всеки един модел маунтинборд. Това е индивидуално решение на всеки райдър. Ако се чувстваш по-добре със спирачка, слагаш. Тя може да се ползва за терени и места, на които нямаш достатъчно място да слайдваш, което е естественият начин за спиране. Тя не е направена да спре борда, а да ограничи скоростта.

 

СЪСТЕЗАНИЯ

Ники: Правим състезания. Дори тази година мислим да направим доста мащабно международно състезание. Ще е за втора поредна година, но миналата беше балкански формат – България, Сърбия, Румъния. За 2012-а до момента са потвърдили участие 8 държави, освен нас – Холандия, Франция, Русия, Румъния, Словения, Чехия, Германия и евентуално Полша. От 11 до 13 май е събитието, на 12 май е основното състезание. Ще се проведе в Сопот.

Крис: Това е хубав момент да се видим къде сме на световната сцена!

Ники: Но на световната сцена, като цяло, никъде не сме, защото в чужбина от доста време се развива този спорт, има изградени съоръжения, правят се състезания. Ние сега я проправяме тази пътечка.

Маунтинбордът е най-развит в САЩ. Основните центровете са 4 – Америка, Англия, Австралия и Русия. Французите също са доста напред. В Англия е световното по маунтинборд, в Русия се провеждат Екстремни олимпиади.

Крис: По света вече си имат и фенове, а тук всеки те гледа и си мисли "Каква е тази голяма количка? Какво ли ще се случи?"

Ники: Важното е, че всеки я харесва!

Крис: Да, и всеки иска да опита, а то е много достъпно. Като дадеш два три правилни съвета за стойката и какво не трябва да прави и всичко си тръгва.

 

ЗА ДЕЦАТА

Крис: Скоро се случи нещо много хубаво, което се надявам да стане традиция. Съвсем експериментално предложихме на спортен клуб "Марина" да си доведат децата на лагер, като Зелено училище, за един ден. Взехме 5-6 маунтинборда, взехме огромна протекция, все пак дечицата бяха малки. Отидохме на Княжево, на Слънчевата пътека и се опитахме да им дадем първоначалната насока и инструкции. На края на деня караха доста прилично и важното е, че много им хареса. Сега като ни видят някъде и все питат "Хайде, кога ще караме маунтинборд!"

Същото нещо го повторихме с други деца. Направихме им един скейт-лагер на Огняново. Оказа се, че хотелът предлага страхотни условия за скейт и маунтинборд.  Интересът е жесток, защото децата се чувстват свободни.

 

БЪДЕЩЕТО

Ники: Маунтинбордът се води за най-бързо развиващия се спорт в момента, защото е много достъпен. След като си купиш дъската, вече можеш да започнеш да караш. Не ти трябват лифтове, не ти трябват карти, не ти трябват специални обувки и дрехи. Това е екстремният спорт, който най-евтино можеш да започнеш да тренираш.

Крис: Екипировката се свежда до един сносен маунтинборд – според твоите килограми, стил и желания за каране, и една много добра протекция. По-добре да се инвестира в протекция, отколкото в лачени дрешки.

Ники: Но за начало и протекцията не е нужно да е прекалено много, защото ти няма да тръгнеш да караш като професионалист. В началото едни наколенки, накитници, налакътници и каска са ти достатъчни за поляните. Но протекцията е задължителна!

 

СЪВЕТИ ОТ СПЕЦОВЕТЕ

Крис: Не падайте по дупе и глава :))

Ники: Децата ровят в Интернет и гледат едни много агресивни клипчета, на които хората правят невероятни неща и то без протекция. Най-голямата грешка е да започнеш да се пробваш за тези неща от началото. Човек трябва бавно да прогресира – 5 м без да паднеш, 10 м без да паднеш...

 

За финал ще споделя, че дори аз успях да се подкарам маунтинборд и не паднах, което определено означава, че е напълно достъпно за всеки!

Ако сте се запалили и искате да пробвате, посетете сайта board.bg! Там ще намерите контакти, както и още информация за спорта и събитията покрай него!